Gewoon omdat het kan!

believe

Levensmotto’s of lijfspreuken we kennen er velen. Carpe diem (pluk de dag) is wellicht één van de meest bekende. Maar ook publieke figuren als Bassie en Adriaan hebben hun steentje bijgedragen aan levenswijsheden. Denk maar eens aan hun gevleugelde uitspraak; ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’. Levensmotto’s zijn soms luchtig, maar hebben toch meestal een wat zwaardere lading. Laatst sprak Bügel met een goede bekende en die introduceerde de uitspraak ‘gewoon omdat het kan’ bij hem. Een hele interessante uitspraak, die Bügel aanzette tot het schrijven van onderstaand blog.

Gewoon omdat het kan!

Waarom moet je overal goede redenen voor hebben? Ik ben voorstander om het één en ander te vereenvoudigen. Mijn nieuwe levensmotto voor de komende tijd is: ‘Gewoon omdat het kan’.

Een dergelijk motto maakt discussies veelal overbodig. De vraag: Waarom? Kan nu steevast beantwoordt worden met  ‘gewoon omdat het kan’. Tsja een levensmotto…. wat voegt het toe aan je leven? Dat weet ik ook niet, maar het geeft op sommige punten wat houvast. Als mensen worden we nu eenmaal graag bij de hand genomen en begeleidt naar een plek waar we ook gemakkelijk zelf hadden kunnen komen. Een goed voorbeeld van een levensmotto is misschien wel religie. Miljoenen mensen hangen een religie aan, een religie gebaseerd op een boek of geschriften met daarin verhalen waaraan we ons kunnen of willen spiegelen. De boeken waarin de religie wordt verkondigd worden door velen aanbeden en gezien als de enige waarheid. Criticasters hebben hier een geheel eigen visie op. En Bügel? Van Bügel mag iedereen geloven wat hij of zij wil. Hij veroordeelt niet… hij observeert slechts. Als we dat allemaal zouden doen in de wereld van vandaag dan zouden er veel minder conflicten zijn.

Maar we dwalen af. Het levensmotto ‘Gewoon omdat het kan’ klinkt best recalcitrant. Maar eigenlijk valt dat best mee. Het is vooral grappig, eindelijk een levensmotto met een knipoog. Een ieder die met enige realiteitszin in het leven staat begrijpt tevens dat dit motto in de maatschappij van vandaag de dag niet lang stand kan houden. Maar goed, tegen beter weten in gaat Bügel het toch proberen.

Wil je immers verder komen in het leven moet je wel eens de grenzen verkennen. En dat is wat Bügel voor ogen heeft. Kijken hoe men reageert en wat men er mee kan. Hij heeft zich voorgenomen dit eens een maand te proberen en daarna zes maanden lang die ene maand te evalueren. Waarom? Nou gewoon omdat het kan! Tot slot een kleine tip van Bügel. Ga zelf ook eens op zoek naar de grenzen in je leven. Dat is uiterst leerzaam. En zoek zelf je eigen levensmotto…. Waarom? Juist ja, gewoon omdat…