Sail on Ambition

Behalve in het Nederlands schrijft Bügel af en toe ook een stukje over de grens. ‘Door een beperktere woordenschat blijf je bijvoorbeeld in het Engels dicht bij de kern van het lied. Het kan een nadeel zijn, maar zo heb ik mijn beperktere woordenschat vooralsnog niet ervaren.’ zegt Bügel.

Sail on ambition Bugeluitdebocht.nl
De inspiratiebron….

Zijn eerste Engelstalige lied schreef hij toen hij een opleiding volgde in Amersfoort. ‘Gedurende mijn opleidingen tot studio-engineer en producer bleek ik over bovengemiddelde talenten te beschikken voor het vak. De leraren zagen iets in mij en probeerden mijn grenzen te verkennen en te verleggen. Voor mijn masterplus opleiding werd ik uitgedaagd om een lied te schrijven, in het Engels en zelf de melodie erbij te maken. Iets wat voor een niet muzikant als mij niet te doen is. De uitdaging ging ik aan en op een regenachtige woensdagmiddag, 26 juli 2006, schreef ik in een klein uurtje ‘Sail on Ambition’. Het nummer is geïnspireerd op een Ierse spreuk. De tekst luidt ‘May you sail on the sea of ambition and land on the shore of success’.

De tekst bleek geen probleem, de muziek was een ander verhaal. Bij het schrijven hadden zich al enkele melodielijnen voor het lied zich genesteld in Bügel’s brein. Vooral het refrein daarover was geen onduidelijkheid. Ook over de opbouw van het nummer en mogelijke arrangementen had hij al ideeën. Hij zette de stap en zong zelf het refrein in en ging hiermee naar Sietze Haarsma, een bevriende componist/arrangeur uit Drachten. Samen met Sietze werkte Bügel aan het nummer tot het eindresultaat. Zanger Arwin Kluft, waar Bügel op dat moment veel mee samenwerkte, nam de vocals voor zijn rekening. Het nummer heeft nog nooit zijn vleugels uit geslagen en is als demo in de kast blijven liggen. Wel is het nummer later aangeboden met een aantal andere songs aan het Metropole orkest voor een project genaamd ‘Retrospection’. Helaas voor alle betrokken partijen heeft dat project nooit doorgang gevonden.

Een lang verhaal ter inleiding van het eerste Engelstalige nummer van de hand van Bügel. Luister hieronder maar eens naar de demo met zang van Arwin Kluft.


Sail on ambition  

Last night as I lay on my pillow
a vision came in me upon
of a ship sailing over the ocean
and the wind so tremendously strong

Than I thought of the life that I’m living
and the struggle life sometimes can be
But together with wife and children
I’m stronger than the wildest sea

So I sail on my ambition
to the shores of my success
But in times of many troubles
I feel love and tenderness

If the water’s to wild to sail on
And neither have I wings to fly
Then I think of my highest ambition
and find my way to reach the sky

So I sail on my ambition
to the shores of my success
But in times of many troubles
I feel love and tenderness

So I sail on my ambition
to the shores of my success
But in times of many troubles
I feel love and tenderness