IJkpunten

Eerder deze week zat ik in de wachtkamer van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te wachten op de terugkomst van mijn vrouw uit de behandelkamer. Ik keek om mij heen en zag allemaal bedrukte gezichten bij de wachtende menigte. Van de 30 beschikbare stoelen waren op 1 of 2 stoelen na allen bezet.

Als je dan zit te wachten besef je dat de diagnose die velen van hen hier hebben gekregen slecht is. In het AVL kom je meestal na de diagnose kanker. De helft van de mensen die hier zit is patiënt, de andere helft heeft een ondersteunde functie. Soms op fysiek gebied, maar wat natuurlijk nog belangrijker is op mentaal gebied.

Boven dit blog staat als titel ‘ IJkpunten’. Maar wat is een ijkpunt precies? Er zijn momenten in het leven die we kenmerken als ijkpunten. Persoonlijk zou ik een ijkpunt typeren als een moment waarvan je, als je er later op terugkijkt, gevoelsmatig zegt; er is een moment voor en een moment na deze gebeurtenis. Dat is wat ik versta onder een ijkpunt.

Voorbeelden zijn er hierbij natuurlijk te bedenken. Als je het bijvoorbeeld breder zou trekken en op Nederland zou projecteren zijn bijvoorbeeld de vuurwerkramp in Enschede en de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn twee ijkpunten geweest. Na deze gebeurtenissen is er veel verandert. IJkpunten zijn voelbaar en hebben gevolgen voor het leven na het ijkpunt.

Naast nationale of internationale ijkpunten heeft ieder mens zijn eigen ijkpunten. Een ijkpunt is overigens vaak heel persoonlijk. Momenteel draait het in ons leven als gezin dus ook om zo’n ijkpunt. Een gebeurtenis die ons leven ongetwijfeld zal veranderen. Tevens is het een moment waarop je weer leert om te relativeren.  Want wat is er nu echt belangrijk in het leven?! Veel van de zaken waar we onze tijd aan besteden blijken nu opeens van minder of helemaal geen belang. Kortom een ‘life changing point’ of wel een ijkpunt.

IJkpunten liggen dus zogezegd meestal rondom trieste en dus ingrijpende gebeurtenissen. Toch zijn de gevolgen van ijkpunten niet zelden positief. Een koersverandering en andere kijk op het leven leiden niet zelden tot meer genieten van datzelfde leven. Eigenlijk is het bereiken van een ijkpunt een positief iets. Alleen het vooruitzicht dat je daarvoor eerst door een moeilijke periode moet beperkt dat euforische gevoel aanzienlijk. Dus zover kijken we nu nog niet vooruit! Maar wel zijn we ons ervan bewust dat met vertrouwen in en vastberadenheid over een goede afloop we het gaan redden. Reacties van familie, vrienden, kennissen en collega’s geven bij het bereiken van dit doel steun en maken de weg naar het passeren van het ijkpunt dragelijk en een stuk aangenamer.