Uitstraling

Een goede uitstraling is van belang. Als je altijd chagrijnig in de rondte loopt zal je al snel het etiket ’beroepschagrijn’ opgeplakt krijgen. Terwijl dit in werkelijkheid natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Maar om te weten hoe men naar ons kijkt moeten we eerst kennis van onszelf hebben. Bewustwording! Maar dat is zo eenvoudig nog niet, zo zag ik laatst.

Bewustwording heeft namelijk te maken met vele facetten in je leven. Als je in je jeugd nooit gestimuleerd bent om positief naar jezelf te kijken, heb je ook in je latere leven problemen met een positief zelfbeeld. Dus ook in dit opzicht is je jeugd veelal een leidende factor. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat je jezelf niet kan ontplooien. Maar dat heeft te maken met zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is zoals het woord aangeeft het vertrouwen hebben in jezelf. Dit doe je kort gezegd door je eigen kwaliteiten te erkennen en er naar te handelen. Zelfvertrouwen is essentieel voor je uitstraling. Loop je met je schouders naar beneden met de negatieve gedachte? Dan zie je dat aan je uitstraling. Men vindt je onzeker! Als je vervolgens rechtop loopt, met de schouders omhoog ervaart men dat als zelfverzekerd. Een wereld van verschil! Beeldvorming op basis van uiterlijke kenmerken.

Uiterlijke kenmerken heeft niet bij voorbaat te maken met een mooi uiterlijk. Het gaat vooral om je manier van presenteren. Laten we als voorbeeld Bügel eens nemen….. Bügel is een klein mannetje van circa 1.78 hoog, kenmerkend is zijn gezette postuur. Je kan er  bij wijze van spreken moeilijk om heen. Maar dat komt mede door het zelfvertrouwen wat hij uitstraalt. Men ervaart Bügel als een warme en open persoonlijkheid die eenvoudig is te benaderen. Zelf zou hij dan nog het liefst de woorden ‘volstrekt ongevaarlijk‘ hier aan willen toevoegen. Maar ook dat typeert zijn zelfbeeld, dat hij doorspekt met humor. Maar dit alles is een groeiproces.

Groeiprocessen zijn de mooiste processen om mee te maken. Maar soms nog mooier om dergelijke processen van de zijlijn zich bij een ander te zien voltrekken. Zo volgt Bügel al enige tijd een zeer talentvolle grafisch vormgeefster. Een dame met de ideale maten, een open en vriendelijk gezicht. Zo’n dame waar de mannen de spieren in hun nek voor verdraaien als ze voorbij loopt! Kortom een mooie vrouw om te zien. Maar door het ontbreken van zelfvertrouwen en dus het bewust zijn van haar eigen uitstraling was ze onzeker. Complimenten die ze ontving werden door de onzekerheid al snel naar de achtergrond geschoven. Tot ze vorige week een fotoshoot voor haar werk heeft gedaan bij een gerenommeerde fotograaf. Deze fotograaf wist met enkele woorden de benodigde bewustwording te stimuleren. Hetgeen naast een prachtige fotoreportage een nog veel mooie bijkomstigheid had: zelfvertrouwen!

Moraal van deze blog: Wees bewust van wie je bent! Dit geeft je zelfvertrouwen. En als mensen je complimenten geven over je uitstraling en uiterlijk, mag je die gerust accepteren. Straal uit wie je werkelijk bent!  Of zoals een goede vriend mij ooit zei: ‘Wees vooral jezelf, want er zijn al anderen genoeg’.