Vriendschap

Het Goede Doel zong het ooit al eens:

‘Een keer trek je de conclusie 
Vriendschap is een illusie 
Vriendschap is een droom 
Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom’

Als je die woorden tot je neemt zou één van mijn vervolgvragen zijn: hoe kan het dat zo’n laagje chroom verdwijnt. Vandaag zag ik twee mensen, een man en een vrouw, waarbij de glans van bijna 10 jaar vriendschap duidelijk was verdwenen. Ze zaten op slechts 7 meter van elkaar, maar gezien de koelte en het verdriet in beider ogen leek de afstand vele malen groter. Hoe kan dat toch?

Vriendschap is toch immers gebaseerd op warme gevoelens voor en het steunen van elkaar. Bij een hechte vriendschap ga je toch voor elkaar door dik en dun? Je doet er toch alles aan om zo’n vriendschap in stand te houden?

Bij een echte vriendschap weerspiegel je elkaars tekortkomingen en zoekt en werkt  samen aan een oplossing…. Helaas ging dat hier niet meer….hoorde ik later. Want als leugens en onwelwillendheid zijn toegetreden tot een vriendschap is er helaas geen oplossing meer mogelijk.

Dus…. De woorden van de heren Westbroek en Temmink blijken helaas een grote kern van waarheid te hebben. Vriendschap is dus eenvoudigweg schroot als de glans van het chroom is verdwenen. Een trieste conclusie!

Vriendschappen moet je dus goed onderhouden om de glans te bewaren. Of het moeten vriendschappen zijn die zo diep gaan dat zelfs zonder te poetsen de glans nooit verloren gaat!