Stemming

Laatst was ik bij een gecombineerd concert van een fanfare- en harmonieorkest. Voor het concert speelden beide orkesten in met een nummer om de lippen even los te maken. Daarna namen de dirigenten uitgebreid de tijd om te stemmen.

Stemming is een aspect wat op vele fronten zijn oorsprong vindt. Niet alleen muzikaal gezien maar ook in ons dagelijks leven. Denk maar eens aan iemand met een ochtendhumeur.. .. Die kan in zijn eentje het humeur van velen beïnvloeden. Een goede stemming is dus bepalend voor ons functioneren.

Maar goed, weer even terug naar het orkest. Door te zorgen voor een goede en zo zuiver mogelijke stemming kan een orkest tot bloei komen. Laten we het voor het gemak maar gelijkgestemdheid noemen.  Met gelijkgestemde mensen, waar een orkest hopelijk uit bestaat, en zuiver gestemde instrumenten kunnen hele mooie harmonieën ontstaan. En die ontstonden ook tijdens het concert.

Genietend van deze mooie harmonieën schreef ik dit blog. Inspiratie komt immers op vreemde momenten en je telefoon is dan een dierbare vriend waar je je verhaal vandaag de dag aan toe kunt vertrouwen. Zo geschiedde.

Maar is er een parallel te trekken tussen de stemming van een orkest en de stemming in ons dagelijkse leven? Vast wel…. maar wie durft er ’s morgens in de spiegel te kijken en kritisch te zijn op zijn eigen stemming? Ik vrees weinigen onder ons! Blijkbaar hebben we allemaal een dirigent nodig om ons daar op te wijzen…